RSS

Multireferèndum: democràcia d’arrel

20 febr.

imageMultireferèndum és una iniciativa autogestionada, però molt ambiciosa i que necessitarà del suport econòmic, material i de treball d’entitats, col·lectius, organitzacions i persones que hi vulguin col·laborar. Amb aquest objectiu s’ha habilitat un sistema de crowfounding a través de la plataforma GOTEO

A Vilaweb ho expliquen així: Una trentena d’entitats de caire social i col·lectius impulsors d’Iniciatives Legislatives Populars (ILP) s’han unit per organitzar un multireferèndum, i sotmetre a votació les seves propostes. La convocatòria aplega causes tan diverses com els aliments transgènics, el deute il·legítim, la gestió de l’aigua, el control de l’energia i el funcionament de les ILP, i pretén així superar les ‘limitacions i humiliacions’ que denuncien que aplica la democràcia representativa i parlamentària amb iniciatives com aquestes.

El propòsit, segons els impulsors, és de ‘tornar el poder de decisió al poble’. Esperen una gran participació, i, de fet, perquè a més del vot per Internet, muntaran urnes el dia de les eleccions europees.

La iniciativa ha partit de diferents col·lectius que, després d’haver intentat tramitar canvis legislatius a través d’una ILP i comprovar que els parlaments ‘la feien fracassar sense ni tan sols discutir-ho’, han volgut buscar formes ‘alternatives per donar la veu al poble’. Així, una trentena d’entitats donen suport a aquest Multireferèndum, que en aquesta primera edició farà quatre preguntes sobre transgènics, energia, gestió de l’aigua i tramitacions d’ILP, sotmetent a votació propostes i manifestos d’entitats que promouen canvis en aquests àmbits.

Podran participar tots els catalans o residents a Catalunya majors de 16 anys, i ho podran fer per Internet o presencialment en les urnes que es pretenen ubicar ‘a tots els barris i pobles del país’. La votació electrònica es podrà emetre des del 23 d’abril, i les paradetes de votació presencial es podran visitar el dia que es clou la iniciativa, el 25 de maig. S’ha escollit aquesta data per treure les urnes al carrer perquè és justament el dia de les eleccions al Parlament Europeu, i els impulsors d ela iniciativa esperen que aquesta coincidència serveixi, d’un costat, per obtenir ‘una gran participació’, i de l’altra, per comparar-ho amb uns comicis que tradicionalment tenen poc percentatge de població interessat.

Gerard Batalla, un dels impulsors del Multireferèndum i membre de Som lo que Sembrem, ha explicat que la iniciativa ‘parteix d’aquesta sensació que tenim en pensar que hi ha diversos problemes que la gent d’apeu té molt clar com resoldre i en quina línia s’han de poder definir. Però tenim una democràcia representativa que fa que aquest sentit comú no tingui sortida’. Un altre dels organitzadors de la macro-consulta ha explicat que es pretén repetir periòdicament per promoure ‘l’hàbit de decidir sobre els temes que ens afecten’. ‘volem que sigui la societat la que decideixi i no les majories parlamentàries. Que sigui una decisió des de baix’, ha reclamat.

A més dels impulsors de la convocatòria, l’acte de presentació del Multireferèndum ha comptat amb la presència de moltes de les entitats que hi donen suport i han volgut participar. Totes elles han manifestat la seva satisfacció pel naixement de la iniciativa i han remarcat la necessitat de fomentar que la veu dels ciutadans es faci valer, fent així una crida a participar en les votacions que ells promouran.

Les entitats parlen

imageA més, algunes d’aquestes entitats han volgut fer explícita la seva causa a l’acte i relacionar-la amb el multireferèndum i les vies que tenen per impulsar canvis legislatius. Ha començat l’associació Som el que Sembrem, que ha plantejat la problemàtica de l’extensió de l’ús dels transgènics a Catalunya que s’ha posicionat com la regió d’Europa amb més presència d’aquest cultiu. ‘Hem de decidir quin tipus d’agricultura volem i a través d’una opinió formada hem de prendre les decisions directament’, ha dit Albert Buí, portaveu de l’entitat. També ha participat la Xarxa per la sobirania energètica que en col·laboració amb la plataforma antifracking han llançat un crida per a que els ciutadans siguin el subjecte de la transició per construir una sobirania energètica més democràtica i més socialment justa.

La Plataforma pel Dret a la Salut ha llançat el missatge basat en que ‘la sanitat ja no és gratuïta ni universal’ i amb el suport de l’Associació Dempeus per la Salut Pública han demanat el suport ciutadà a les ILP que busquen salvar ‘la sanitat de tots’. La Comissió Promotora de la ILP per una Renda Garantida ha convidat a adherir-se a una iniciativa que lluita per a que persones amb uns ingressos inferiors a 664 euros al mes en 12 pagues puguin sortir del llindar de la pobresa tal com es recull en el punt 24.3 de l’Estatut de Catalunya. La plataforma Aturem Barcelona World ha demanat als ciutadans que a través de la seva participació al multireferèndum mostrin al Parlament el contrast entre el que vota la Cambra catalana i el que vota la ciutadania. Des de Parlament Ciutadà, Itziar González ha destacat la necessitat que les institucions governamentals reconeguin les lluites ciutadanes i que ‘permetin que la seva intel·ligència s’expressi contínuament.’

Pirates de Catalunya ha emfatitzat en que actualment es treballa pel dret a decidir i per poder celebrar la consulta però que el poble té ‘capacitat d’actuació molt limitada’ ja que ‘la ciutadania no pot consultar a la ciutadania sense l’estat’. Per la seva banda Procès Constituent ha puntualitzat que la proposta ‘consisteix en recuperar no només un sinó molts multirefrèndums’ i que esperen que les pròximes eleccions autonòmiques ‘no siguin un festival del cinisme’.

imageAda Colau, portaveu de la PAH, ha criticat la ‘falsa democràcia’ del país i ha recalcat que a ‘qualsevol que intenti participar en la democràcia en l’entretemps dels quatre anys entre eleccions se l’acusa de nazi i terrorista’. Colau ha destacat que la iniciativa legislativa popular presentada per la Plataforma d’Afectats per la Hipoteca va ser un ‘èxit malgrat el menyspreu institucional’ i que avui la plataforma compta amb 200 nuclis repartits pel territori.

L’acte ha comptat amb el suport de la CUP i ICV-EUiA, que han demanat el suport ciutadà a la iniciativa del multireferèndum com a via d’ús de la democràcia directa i com a ‘espai per compartir i començar a treballar junts’.

 

Etiquetes:

2 responses to “Multireferèndum: democràcia d’arrel

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s

 
%d bloggers like this: