RSS

Boi Ruiz aconsegueix el tancament de farmàcies…. #etfelicitofill

25 oct.

La crisi colpeja les farmàcies

Vist a Dempeus

El company Joan Ramon Lladós ens envia aquest escrit per explicar els motius que han impulsat als farmacèutics a decidir fer una vaga el proper 25 d’octubre. Avui el govern de la Generalitat anunciava que demà es pagarà el deute a les farmàcies en un intent d’aturar aquesta vaga.

 

El Col·legi de Farmacèutics ha convocat per avui una aturada total del sector. És la primera vegada que les farmàcies van a la vaga

Les polítiques irresponsables dels Governs Rajoy i Mas són la causa principal de la crisi que afecta al “nostre” Sistema Sanitari, del que les Farmàcies en són una part important, com així ho declaren la OMS i la Unió Europea.

.

Les Farmàcies, a més de garantir la qualitat, l’accés i el bon ús dels medicaments a la població, contribueixen a la Prevenció i la Detecció Precoç de malalties tan importants com el Càncer de Còlon o la SIDA, entre d’altres. Els medicaments que cada pacient recull a la “seva” Farmàcia amb càrrec al Sistema Públic es financen directament per les Farmàcies. Per mitjà d’un Concert, signat per representants de les farmàcies i la Administració Autonòmica, es regulen les activitats dels Farmacèutics, els seus honoraris (un marge sobre les vendes)i la forma de pagament d’uns medicaments que les Farmàcies han adquirit prèviament. Unes Farmàcies a qui el Govern considera com a Bancs a l’hora de demanar crèdit, però que oblida a l’hora del “rescat”.

Els problemes apareixen quan el Govern del Sr. Mas endarrereix cada cop més els pagaments, sense proposar solucions o establir un calendari de pagaments, amb les garanties corresponents. Curiosament, l manca de compliment unilateral del Concert per part de la Administració, no suposa un trencament del mateix. Actualment el Govern Mas deu a les farmàcies uns 500 milions d’euros, l’equivalent a la facturació de 4 mesos. I el Govern Mas no té diners. ¿Per quin motiu? Molt senzill: no estaven pressupostats.

Per l’any 2012 el Govern Mas ha pressupostat uns 950 milions d’euros per a la despesa en medicaments a través de les farmàcies.  L’any anterior, 2011, es varen pressupostar en aquesta partida 1.200 milions d’euros, però la despesa real a final d’any va arribar a 1.600 milions (133 al mes). ¿Resulta creïble una reducció del 40%? Sense cap altre estratègia que la de quadrar formalment un pressupost. No s’ho creu ningú.

¿Quines conseqüències té?

Per les Farmàcies. Han d’aportar més capital per afrontar els impagaments públics, bé del seu propi patrimoni personal, bé per la via de l’endeutament. La càrrega financera que suporten les farmàcies està asfixiant la activitat, provocant directament el tancament de farmàcies o la seva entrada en Concurs de Creditors. Els stocks són cada cop més reduïts per la manca de diners per comprar.

Per als Farmacèutics. La recent introducció de diverses formes de co-pagament  obliguen a dedicar molt més temps a explicar aquests canvis als usuaris, en detriment de la actuació professional relacionada amb la utilització dels medicaments. L’atur entre els llicenciats, gairebé inexistent fa pocs anys, torna a pujar en no produir-se la renovació de contractes o acomiadaments.

Per als Pacients. Quan gairebé tots paguen més per uns medicaments amb preus descendents, és quan més perill existeix de perdre el subministrament de medicaments i la atenció personalitzada del Farmacèutic.

Una Farmàcia empobrida no podrà donar el servei que els Pacients necessiten.

Per fer pública aquesta situació i reclamar solucions al Govern Mas, les Farmàcies de Catalunya han votat afirmativament en favor de la Vaga de Farmàcies per al proper dijous 25 de Octubre. S’han establert els Serveis Mínims corresponents. Hi ha convocada una Concentració a les 12 h, davant de la Conselleria de Economia.

 
1 comentari

Posted by a 25 Octubre 2012 in Serveis Públics

 

Etiquetes: , , ,

One response to “Boi Ruiz aconsegueix el tancament de farmàcies…. #etfelicitofill

  1. dani...él

    25 Octubre 2012 at 13:33

    ¿A algú li estranya que vagin a al vaga les farmàcies? Es van configurar com uns centres on hi treballa una mena de funcionariat que està patint els efectes de l’austeritat. No cobren cap salari fixe com els altres, però depenen d’unes factures que cada cop seràn més difícils de cobrar. Les prioritats indiquen mantenir en primer lloc aquells que depenen directament de l’administració per motius contractuals. Sense ells el xiringuito s’acabaria d’enfonsar. Els altres ja es canibalitzaran, fusionaran o retiraran. Probablement apareixin grans grups de farmàcies que gestionin estocs de medicaments més elevats i puguin fer front a interessos de descomptes comercials de la banca. I aquests ja podem imaginar de qui seran propietat.

     

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s

 
%d bloggers like this: