RSS

Un fracàs empresarial del conseller Boi Ruiz

26 juny

El conseller de Salut, Boi Ruiz, i Joan Maria Adserà fracassen amb la Fundació Argentina Santa Tecla

Els mitjans tarragonins i catalans informaven amb tot luxe de detalls l’estiu del 2007 que la Fundació Santa Tecla feia les Amèriques aplicant el seu model de gestió sanitària a Argentina. Gairebé quatre anys més tard, l’experiència només mereix silenci. Potser perquè l’expedició va acabar en fracàs. Tarragona21 ofereix en el seu setmanari de paper d’aquest dilluns un informe encarregat com servei especial a José Acho, editor de la publicació Salta Libre, mitjà de comunicació de la ciutat en la qual es trobava l’hospital matern infantil ‘El Milagro’ dirigit per la Fundació. Aquí teniu un extracte de la notícia. Si la voleu llegir sencera, la podeu consultar al PDF en aquesta mateixa web.

L’Hospital Infantil ‘El Milagro’, de Salta

Com s’origina el descobriment del Nou Món? A partir de la constitució de la denominada Fundació Argentina Santa Tecla, que compta com a socis a la Xarxa Social i Sanitària de Santa Tecla i a la Fundació Unió Catalana d’Hospitals, de la qual ha estat director general i va ser-ne president l’actual conseller de Salut, Boi Ruiz. De fet, ell figura també com un dels tres patrons inicials de la fundació, que es completen amb els representants de Santa Tecla, Joan Maria Adserà i Carles Alegret.

Va ser aquesta fundació la que va assolir al juliol del 2007 i de mans del Ministeri de Salut Pública de la província del nord d’Argentina de Salta (governada per Juan Carlos Romero) un contracte que involucrava originàriament la gerència i administració integral del Nou Hospital Matern-Neonatal ‘El Milagro’ (construït íntegrament amb capital públic), l’hospital pediàtric que es va construir en l’edifici contigu i els 23 centres de salut de la zona nord-oest. Tenia una durada de deu anys, prorrogable a deu més, i el pressupost era de 7 milions i mig d’euros anuals, només per a la gestió de l’hospital matern-neonatal.

Estava previst que a l’octubre de 2007 es fixés la quantitat per a gestionar els 23 centres de salut i l’hospital pediàtric a partir del 1 de gener de 2008. Segons el contracte inicial, aquesta xifra no podia ser inferior a 15 milions d’euros.

No obstant això, en assumir el nou Govern provincial Juan Manuel Urtubey (que curiosament va guanyar les eleccions de Salta incloent entre les seves promeses la de recuperar per al sistema públic la gestió de l’hospital matern infantil que ja en aquells dies aixecava protestes d’usuaris i professionals de la medicina) es va celebrar un conveni amb el gerent de Santa Tecla, Javier Singla, reformulant les condicions contractuals.

Després de la signatura, la Fundació Argentina Santa Tecla continuava percebent els 15 milions d’euros encara que es veure alliberada de prestar els seus serveis en els 23 centres de salut de la zona nord-oest. És a dir, amb menys prestació rebien més diners sense que existís cap argument que pogués conduir a sostenir que va haver una millora per a les arques provincials.

El conseller de Salut, Boi Ruiz, un dels patrons de la Fundació Argentina Santa Tecla

L’entitat catalana no va quedar fora de la gestió de l’hospital fins al divendres 24 de setembre de 2010, quan el ministre de Salut, Gabriel Chagra Dib, va convocar de manera sorprenent a una conferència de premsa per a anunciar la revocatòria del contracte d’administració de l’Hospital i la creació d’una Societat de l’Estat per a fer-se càrrec d’aquesta administració.

‘Decisió política’

En la reunió amb la premsa es va asseverar que “va ser una decisió política” i tot seguit va confirmar que la rescissió del contracte no implicava el pagament d’indemnització alguna per a Santa Tecla. El responsable de la Fundació catalana en Salta, Xavier Singla, es va mostrar conforme i va sostenir que la mesura “es va prendre de mutu acord”.

Però no tot és tan clar com sembla. Fonts extraoficials van indicar que el doctor Singla va signar l’acta de rescissió del contracte un dia abans de l’anunci (el 23 de setembre de 2010) perquè no tenia cap altra opció. No obstant això, alts funcionaris li haurien assegurat en aquest moment el pagament d’una suma pendent de 4 milions d’euros, que després van ser tipificats com “diferències de gestió”, o decalatges ocorreguts durant l’enginyeria “d’un traspàs” d’edificis hospitalaris. De fet, finalment el pagament es va concretar, tal com ho indica una auditoria del Consell de Professionals en Ciències Econòmiques de Salta que va confirmar aquesta suma acreditada a la Fundació.

Entre els fonaments de l’acta d’acord de rescissió, el Govern va afirmar que va tenir les seves causes en “el desmillorament de la gestió i administració de l’Hospital Públic Matern Infantil”, que va atribuir també “al desbordament de la demanda de serveis no programats a partir de la transferència del vell Hospital de Nens”.

Arribats a aquest punt, cal preguntar-se… quin va ser el taló d’Aquil·les de l’aventura argentina de la Fundació? La forta oposició dels sindicats (el principal inconvenient es va produir quan les autoritats de l’hospital van decidir implantar un registre d’empremta dactilar per a entrades i sortides dels professionals i càmeres de vídeo per a control del personal) i una gestió encarada a treure rendibilitat en una de les zones més pobres del país, segons els múltiples articles de premsa publicats en el seu moment en els mitjans de Salta.

Entre els problemes de gestió figuraven l’existència d’un nombre important de pacients en llista d’espera per a ser operats. Segons un projecte de resolució presentat davant l’assemblea provincial per una diputada de l’oposició, “ha transcendit que tal circumstància obeeix a l’escàs nombre de mèdics anestesistes que treballen a l’hospital, qui a més estarien contractats sota figures contractuals inadequades i amb baixes remuneracions”.

Notícia vista a Tarragona21

 
 

Etiquetes:

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

 
%d bloggers like this: