RSS

De Guindos diu a Alemanya el que no s’atreveix a dir-nos cara a cara

08 abr.

El ministre d’Economia avança reformes en sanitat i educació, que afectaran les comunitats autònomes

El ministre d’Economia, Luis de Guindos, destaca que Espanya superarà la crisi “amb la seva pròpia força”. Però abans hi haurà més ajustos en sanitat i educació, que afectaran les autonomies.
JOAN FAUS / LARA BONILLA MADRID / BARCELONA a Ara.cat

RETALLADES AL SISTEMA EDUCATIU. Després dels ajustos aprovats de la reforma laboral, les pujades d’impostos i la recent presentació dels pressupostos al Congrés de Diputats, ara tocarà una nova retallada als sectors d’educació i salut, segons explica el ministre Luis de Guindos.

Reforma laboral, pujada d’impostos, reestructuració del sistema financer, regularització fiscal i pressupostos restrictius. El llistat d’ajustos no s’acabarà aquí, perquè ara tocaran reformes en sanitat i educació, segons va reconèixer el ministre d’Economia i Competitivitat, Luis de Guindos, en una entrevista que va publicar ahir el diari alemany Frankfurter Allgemeine. Unes reformes que permetran a Espanya superar la crisi “sense cap ajuda externa” i “amb la seva pròpia força”.

Davant de les turbulències econòmiques dels últims dies, el que cal és vendre optimisme i donar la cara. Aquesta sembla que sigui l’estratègia de De Guindos, que ha concedit en tres dies dues entrevistes a mitjans internacionals. El ministre va aprofitar, en el cas del rotatiu alemany, per reiterar l'”inevitable” compromís amb la reducció del dèficit públic del 8,51% al 5,3%, defensar el potencial econòmic espanyol i avançar noves reformes, com en els “serveis públics, especialment en sanitat i educació”, per aconseguir una “racionalització de la despesa de les comunitats autònomes”.

Com retallar 15.500 milions?

Les autonomies fa setmanes que adverteixen, en públic o en privat, al govern espanyol que no podran complir el seu objectiu de dèficit sense tocar el moll de l’os de l’estat del benestar: la despesa social en sanitat, educació i dependència, que representa gairebé el 75% del total. Les comunitats han de retallar aquest any uns 15.575 milions (per passar d’un dèficit del 2,94% a l’1,5%), però bona part de la seva despesa social es finança amb les transferències de l’Estat.

Durant les últimes setmanes s’ha especulat amb la possibilitat que l’executiu estableixi un nou catàleg de serveis bàsics que les autonomies han de finançar obligatòriament. Això permetria, de retruc, que la resta de serveis fossin pagats per l’Estat o per la participació privada. És a dir, menys despesa regional.

Els usuaris temen el copagament

El PSOE va reaccionar a l’anunci de De Guindos dient que “l’educació i la sanitat són dues de les línies vermelles més infranquejables”, mentre que el responsable de Sanitat i Afers Socials del PP, José Ignacio Echániz, va assegurar que el sistema sanitari està en “situació de risc vital greu” i ha de “passar un bon temps a l’UCI perquè pugui estar en ple estat de salut”. Echániz va xifrar el deute de la sanitat en 15.000 milions.

Per la seva banda, les associacions d’usuaris de la sanitat temen que les reformes passin per implantar el copagament. “O per instaurar taxes per l’ús dels serveis o per l’administració de fàrmacs”, com l’euro per recepta que CiU ha aprovat a Catalunya, diu Albert Jovell, portaveu del Fòrum Espanyol de Pacients. Segons Jovell, l’Estat traspassarà a les comunitats autònomes la responsabilitat de retallar en sanitat i no descarta una nova retallada en el sou dels treballadors. “No només trepitja les línies vermelles sinó que va en la línia de la privatització i les desigualtats d’accés a la sanitat”, diu Àngels Castells, de Dempeus per la Salut Pública.

El ministeri de Sanitat ja prepara una normativa per modificar els temps de garantia per a algunes de les operacions més comunes i també podria revisar el catàleg de serveis sanitaris.

 

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s

 
%d bloggers like this: