RSS

De Breda fins a Tàrrega defensant la salut pública

01 set.

Assemblea Breda - Foto: Zé Moreira


A més de la notícia del Punt que reprodueixo tot seguit,  voldria donar-vos la meva impressió més que favorable del bon ambient i la qualitat de l’acte organitzat pels companys i companyes de l’Assemblea de Breda. El tancament del servei d’urgències del CAP de Breda significa greus inconvenients, intranquilitat, demores i un retard en l’atenció que pot tenir greus conseqüències per a les persones de tota l”àrea afectada per la retallada. A mida que m’arribin, compartité més  fotografies de l’Assemblea de Breda. Com podeu veure, hi havia més de 200 persones (no n’hi cabien més a la sala, moltes varen marxar per manca de lloc) i l’interès de la gent per defensar el servei públic de salut i del mal que ens fan les retallades va presidir tot l’acte . Magnífica la intervenció de la Marta Sibina Camps, que de manera molt didàtica va explicar amb moltes dades, què signifiquen les retallades a Breda i entorn:  el nombre d’urgències nocturnes que hi ha a la comarca i que deixaran de ser ateses com solien, a més del temps que es perd i els perills per anar al CAP de Sta. Coloma de Farnès (on sembla que hi haurà 3 metges de guàrdia), i la manca de concreció per trobar solucions alternatives a la realitat que ja hi ha: que el servei del CAP de Breda segueixi amb les atencions diurnes i d’urgències, com sempre!  No es tracta de còrrer perills ni cercar alternatives quan es pot defensar el que ja existeix i és de totes les persones de Breda: un servei públic de salut que les atén. Totes les persones presents sabien  com es glacen les carreteres i com en són de perilloses a la que arriba el mal temps… Les reflexions de la Marta són de les que val la pena escoltar amb atenció, i la proposta de talls contra les retallades que va fer l’Albano al final de la Assemblea, molt ben justificada,  va ser acollida amb aplaudiments..

Mai com ara s’havia parlat amb tant d’interès i profunditat d’un servei que volen escatimar de manera indecent per motius –diuen–comptables– quan el que té és un valor que va molt més enllà fins i tot dels seus costos i beneficis socials. És una conquesta de ciutadania, és un progrès de civilització, representa la concreció en salut dels DRETS HUMANS, i l’actual política de retallades és, de fet, un pas enrera, que no hem d’acceptar donar en bé de les generacions futures. Com molt bé va dir una persona d’una certa edat de l’Assembla, com puc deixar que els meus fills i néts no disposin de la qualitat de servei sanitàri que la gent de la meva generació ha aconseguit?

Tal com ho explica avui “ElPunt”:

“La sanitat pública no és una botiga, és un avenç”

La professora de política econòmica de la Universitat de Barcelona Àngels Martínez i el president del Col·legi de Metges de Girona, Benjamí Pallarès, van dir que estan en contra de les retallades

01/09/11 02:00 – breda – Josep Maria Sebastian

El centre cívic de Breda, es va omplir per escoltar els experts econòmics i mèdics sobre les retallades sanitàries. Foto: MANEL LLADÓ.
.

La sanitat és una conquesta social que tothom ha anat pagant amb l’esforç del seu treball

El centre cívic de Breda es va omplir ahir amb motiu de l’acte que es va organitzar en contra de les retallades sanitàries. El municipi de la Selva ha estat un dels que s’han mostrat més actius en contra dels tancaments dels serveis d’urgències, juntament amb Arbúcies i Anglès.

A l’acte, que va tenir un caràcter clarament reivindicatiu, hi van assistir la professora de política econòmica de la Universitat de Barcelona Àngels Martínez i el president del Col·legi de Metges de Girona, Benjamí Pallarès.

L’economista va fer una clara defensa de la sanitat pública, i va aportar arguments contundents contra el tancament de serveis d’urgències durant la nit, i és previst que s’apliquin a partir del dia 12 de setembre a les poblacions de la Selva interior.

Martínez ho va explicar tant en clau política com econòmica. Va deixar clar que el dret a l’atenció sanitària no té res a veure amb una botiga de llegums o amb una empresa immobiliària. La sanitat, va dir, igual que l’ensenyament i altres serveis, “no té preu, sinó valor”.

Va reivindicar clarament que aquests serveis, com ara la sanitat, en realitat són conquestes socials que tothom ha anat pagant amb l’esforç del seu treball, i que ara des de les administracions es pretén donar-los el sentit d’un servei de compra i venda.

Ho va amanir amb dades concretes, com ara que la mitjana europea que es destina a la sanitat en el pressupost és d’un 40%, mentre que a l’Estat espanyol és d’un 32%. Les estadístiques també les va traslladar al món dels medicaments quan va assegurar que a Catalunya es gasten més diners en antiàcids que en cultura. També es va manifestar molt crítica amb el fet que es recepten pastilles per a quasi tot, amb el cost que això comporta. En vista d’aquest panorama, segons va dir, resulta ridícul voler arreglar la qüestió retallant serveis socials com ara la sanitat.

Pel que fa al president del Col·legi de Metges de Girona, Benjamí Pallarès, va ratificar les declaracions que va fer una setmana enrere, en què deia que les retallades afectaven, sobretot, la pràctica mèdica dels professionals. Va tornar a explicar que es tractava de mesures que afectaven la seva responsabilitat envers el tracte als pacients. Va deixar clara la seva oposició a les normes polítiques o econòmiques que incideixin directament en les relacions entre els professionals sanitaris i els pacients. Finalment, va recordar als assistents que dissabte es pretenen tallar les carreteres catalanes com a protesta.

Tot en mans del 112 al Ripollès

Els responsables de sanitat asseguren que han informat els alcaldes dels sis pobles de la vall de Camprodon –ells diuen que no– sobre la reordenació que preveu el tancament nocturn del CAP, cosa que els ha indignat. Fonts del departament recorden que hi haurà un metge de guàrdia i hi han afegit que els usuaris no tenen l’obligació d’anar a l’hospital de Campdevànol –centre de referència situat a més de 40 quilòmetres–. Les fonts remeten a la nota de premsa en què s’informa que el tancament s’aplicarà a partir de dilluns vinent i s’explica que si hi ha cap urgència a la nit els usuaris han de trucar al 112 o al 902 11 14 44, i des d’allà es valorarà quina atenció se’ls ha de donar. Els alcaldes insisteixen en la supressió cautelar del tancament nocturn i amenacen amb mobilitzacions.

I les movilitzacions i els debats continuen, com per exemple aquesta propera xerrada a Tàrrega,  amb el company Toni Barbarà, i en els debats que hi haurà sobre salut i sanitat a la Universitat Alternativa  (Indignada) d’Estiu:

  • 1 de setembre 2011 7:30pm Xerrada: Retallades en Sanitat – Joan Ramon Laporte, Roger Bernat i Marta Carrera de la ACDSP. Lloc: Barcelona. Barri Clot Camp de l´Arpa – Plaça Mercat Clot. clot.ui15m.estiu@gmail.com
  • 3 de setembre 2011 7pm Retallades i privatització Sanitat a Catalunya, Roger Bernat i altres. Lloc : Barcelona Barri Sant Martí – Plaça Ram de l’Aigua. Calendar: uni.satmarti@gmail.com
  • 5 de setembre 2011 7pm Sanitat: Crítica al sistema actual i alternatives. Lloc: L’Hospitalet – Barri de Bellvitge.  Parc Nou. ui15me.lh@gmail.com

votar

 
4 comentaris

Posted by a 1 Setembre 2011 in Salut, Serveis Públics

 

4 responses to “De Breda fins a Tàrrega defensant la salut pública

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s

 
%d bloggers like this: